In 1826 publiceerde de Franse gastronomer Jean Anthelme Brillat-Savarin een boek met de titel Fysiologie of Taste. De tekst is gedaald in de geschiedenis door de invoering van het aforisme “vertel me wat je eet en ik zal je vertellen wat je bent”, de oorsprong van het gezegde “We zijn wat we eten”.

Tot op de dag van tegenwoordig zou Brillat-Savarin zeker veel te zeggen hebben over het groeiend aantal zwaarlijvige, hypertensieve en diabetische burgers in de ontwikkelde wereld. In de Verenigde Staten is 36% van de volwassenen en 17% van de kinderen zwaarlijvig. En volgens sommige schattingen zal in Europa 50% van de bevolking zwaarlijvig zijn door 2050.

Voedsel is een belangrijke factor in deze zaak. Dus onderzoekers willen dieper graven in de eetgewoonten van mensen om beter te begrijpen hoe ze betrekking hebben op de gezondheid.

Maar het uitvoeren van deze analyse is verrassend ingewikkeld. Veel van het werk dat tot dusver is verricht, is gebaseerd op relatief kleine studies. Onderzoekers hebben ook geprobeerd te afleiden wat internetgebruikers eten. Maar critici beweren dat deze aanpak is bezaaid met vooroordelen en daarom niet op een betrouwbare manier kan reflecteren eetgewoonten

Het is duidelijk dat we een betere manier nodig hebben om eetpatronen en hun gezondheidseffecten te bestuderen. Een van de opties is de strategie die onderzoeker bij Nokia Bell Laboratories in Cambridge (VK) Luca Maria Aiello en haar collega’s naar voren heeft gebracht. Het team heeft de eetgewoonten van mensen bestudeerd op basis van de factuurgegevens van de supermarkt en vervolgens vergeleken met de gezondheid van de bevolking, op basis van lokaal uitgegeven recepten.
De sleutel tot hun focus ligt op de omvang van het werk. De voedsel rekeningen waren afkomstig van Tesco, de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië. De database van het bedrijf bevat alle voedingsmiddelen die zijn gekocht bij winkels in Londen (VK) gedurende 2015. Van haar kant, de gebruikte medische gegevens komt uit een openbare basis met informatie over elk recept voorgeschreven door GPs in Londen gedurende 2016. Aiello zegt: “de schaal en het detailniveau van onze analyse is ongekend.”

Tesco heeft 411 winkels in Londen van 1.600.000 klanten met loyaliteitskaarten, die 1.600.000.000 eten kochten in 2015. De gegevensset bevat elk item, het gewicht, de datum en de postcode van de klant.

Aiello en zijn collega’s hebben voedingsinformatie van elk item geëxtraheerd, waaronder totaal calorieën, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, enz. Het doel was om de gemiddelde voedingsinname van 937 buurten in Londen te berekenen.

Recept gegevens zijn ook beschikbaar op het niveau van de afdeling. Londoners werden 1.100.000.000 geneesmiddelen voorgeschreven in 2016, waarvan het team de ziekte afschreef. Onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de prevalentie van “metabool syndroom”, die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hoge bloedsuikerspiegel (diabetes) niveaus. De gegevens bleek de verdeling van deze aandoeningen in de hele stad.

Ten slotte vergeleek het team de datasets om te zien hoe voeding gecorreleerd is met metabool syndroom stoornissen en vervolgens de resultaten in kaart bracht in de hele stad.

Deze kaarten zijn zeer interessant. Ze tonen, zoals verwacht, dat verhoogde consumptie van koolhydraten, vetten en suikers positief gecorreleerd met metabool syndroom, terwijl de verhoogde vezel consumptie negatief gecorreleerd. Ze tonen dan aan dat het gewicht van het product, dat een indicator is van calorieverbruik, ook positief gecorreleerd is met metabole ziekte, terwijl een grotere diversiteit aan voedingsstoffen negatief gecorreleerd is.

Er zijn ook belangrijke verschillen tussen de buurten in Londen. Bewoners van de rijkste en hogeronderwijsgebieden in de stad Londen en Chelsea verbruiken meer vezels en hebben een grotere diversiteit aan voedingsstoffen. Daarentegen, bewoners van Newham, een relatief Slum, verbruiken meer calorieën en minder voedingsstoffen, en hebben hogere niveaus van diabetes.

Maar de gebieden die worden gedomineerd door gezondere mensen zijn niet de rijkste. “De bewoners van Hackney, die een slop is maar met een groot aantal High-Schoolers in Oost-Londen, hebben gezondere eetgewoonten en hebben niet zoveel last van diabetes als Newham-bewoners,” legt Aiello en zijn collega’s uit.

Het team beweert ook dat het in staat is om hoge bloeddruk niveaus, hoog cholesterolgehalte en hoge bloedsuikerspiegel in een buurt te voorspellen door simpelweg lokale calorie en nutriënten inname te observeren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *