In de afgelopen maanden zijn er door het openbaar vervoer in Barcelona (Spanje) vreemde gepixeleerde stickers ontstaan. Elk heeft een raster van 5 x 5 pleinen van felle kleuren op een zwarte basis, zoals de uiteenvallen Space Invaders spel. De stickers zijn gelegen in de buurt van de uitgangen, platforms, roltrappen, kluisjes, intercoms en gangen van het netwerk van bussen, treinen, trams van de stad, en de kabelbaan die stijgt de steile helling van Montjuc.

Deze kleurrijke stickers zijn niet het werk van een aspirant graffiti agent, maar van het transport smetropolitans de Barcelona (TMB), het openbaarvervoerdienst. Het doel is om de toegang en circulatie te vergemakkelijken voor de duizenden slechtzienden die in de stad wonen.

Het systeem is ontwikkeld door het Mobile Vision Research Lab van de Universiteit van Alicante (Spanje), in samenwerking met de Spaanse start-up NaviLens. Met behulp van een smartphone camera en een gratis app kunnen mensen met een visuele handicap de codes scannen en luisteren naar de informatie die ze opslaan: van openbaar vervoer schema’s tot obstakels die ze moeten weten, of beschrijvingen fysieke omgeving. Gebruikers kunnen ook eenvoudige codes downloaden en ze aanpassen om toe te voegen aan wat ze willen, bijvoorbeeld om voedsel dozen of persoonlijke documenten te labelen.

Aangezien QR-codes bestaan sinds 1994, is het idee natuurlijk niet nieuw. Maar om uw systeem te laten werken, moest NaviLens de twee richtingscode helemaal opnieuw ontwerpen. Een NaviLens marker ongeveer 13 centimeter breed kan worden gelezen door een smartphone op een afstand van 12 meter, in minder dan een seconde, de tijd die het duurt een smartphone camera om een enkel frame vast te leggen.

U hoeft niet te focussen op uw telefoon en u labels scannen onder een hoek van maximaal 160 graden, en zelfs onderweg. De bijbehorende app kan meer dan 200 Tags in één doos registreren. Barcelona’s Juan Nuñez, die een visuele handicap heeft, zegt: “als je een label enkele meters verderop leest, lijkt het magie. Tot nu was de enige optie om het ontwerp van de seizoenen te leren en de te volgen routes te onthouden. ”
Wanneer gebruikers hun omgeving met een smartphone reizen, kunnen ze met audiosignalen het label op het gezichtsveld van de telefoon vinden en centreren. Een pols beweging activeert de details die het bevat (mensen met een visuele beperking dragen vaak een geleidehond of stok met de andere hand). De informatie varieert afhankelijk van waar de gebruiker zich ten opzichte van de tag bevindt. Het kan ook in verschillende talen worden geprogrammeerd om de native van de gebruiker te kunnen selecteren, iets dat essentieel is voor een stad die elk jaar bijna 10.000.000 toeristen ontvangt.

Na het succes van het pilot-programma op een enkele metrolijn en een busroute, is het NaviLens-systeem al aan het uitbreiden naar 159 metrostations en 2.400 bushaltes, met in totaal tienduizenden labels die een echte infrastructuur zullen vormen d verhoogd. NaviLens hoopt binnenkort uit te breiden naar andere Europese steden.

Neosistec, het moederbedrijf van NaviLens, heeft ook een standalone applicatie ontwikkeld voor visionaire mensen die tags gebruikt om Augmented Reality signalen te genereren die bestemming aangeven voor gebruikers. Het bedrijf sluit zich dus aan bij een reeds drukke markt van navigatie toepassingen gericht op slechtzienden. Maar NaviLens onderscheidt zich van de rest omdat de meeste gebruik maken van GPS, dus ze hebben Bluetooth nodig om binnenshuis te werken, zoals uitgelegd door TMB universele toegankelijkheids Technical Office Manager, Ra ‘ l Casas.

Andere blinde en slechtziende gebruikers buiten Barcelona zijn ook onder de indruk. Een daarvan is de blinde Judo speler die deelnam aan de 2012 Paralympische spelen, Marc Powell, die samenwerkt met de Innovation Department van het Royal National Institute for the Blind in het VK, en die ook het systeem heeft getest. De atleet zegt: “in het begin is er wat scepticisme, maar het wordt al snel een risita en in een verrassings moment: heb ik echt in staat om iets te detecteren 15 meter afstand? Weten wat er in de buurt is: een rustige kamer, een verkoopautomaat, dat alles brengt een gebouw weer tot leven. “

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *