Als je pech hebt met een hartstilstand, is je prognose niet te goed. Elk jaar lijden ongeveer 400.000 mensen alleen in de Verenigde Staten, waarvan er minder dan 6% overleeft. Dit is de belangrijkste oorzaak van de natuurlijke dood. De overlevingskans is echter veel hoger als hulp snel wordt ontvangen: onmiddellijke reanimatie kan de overlevingskansen verdubbelen of verdrievoudigen.

En dat is precies wat u wilt bereiken met een nieuwe tool die de microfoon van een Smart Speaker of smartphone gebruikt om waarschuwingssignalen te detecteren en om hulp te vragen namens de gebruiker. Het systeem, ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Washington, USA), maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om het karakteristieke geluid van schokkerige ademhaling (bekend als agonic ademhaling) te identificeren dat mensen produceren wanneer ze moeite hebben met ademhalen. Dit is een vroegtijdig waarschuwingsteken voor meer dan de helft van alle hart arrestaties.

Onderzoekers getraind het systeem met kwellende ademhaling opnames opgenomen door oproepen naar een lokale hulpdienst. Ze gebruikten 729 aanroepen in totaal 82 uur aan opnames. Hij werd vervolgens getraind met andere geluiden die meestal kunnen worden gehoord in iemands kamer, zoals snurken of geluiden geassocieerd met slaap apneu, om eventuele valse positieven te elimineren.

Ze gebruikten twee verschillende sets van opnames: de geluiden van slaap verzameld van 35 vrijwilligers en die van 12 patiĆ«nten die deelnemen aan een slaap studie omdat ze snurken en Apneu leed. Deze nieuwste opnames produceerde een aantal geluiden vergelijkbaar met kwellende ademhaling, die hielp bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van het gereedschap. Onderzoeksleider Justin Chan Details: “toen we het testten, vonden we een vals-positief percentage van 0,2% in de vrijwilligersgroep en een 0,1% tarief in het slaaponderzoek.” Het systeem was in staat om agonic ademhaling correct te identificeren in 97% van de gevallen, op een afstand van maximaal zes meter.

De tool, onlangs beschreven in npj digitale geneeskunde, bevindt zich nog steeds in de proof-of-conceptfase, dus het is nog vele jaren weg voordat het beschikbaar is voor het publiek. Toch zijn de onderzoekers van plan om het op de markt te brengen. “Er is veel werk te doen voordat je het op schaal gebruikt,” zei Chan.

De onderzoeker suggereert ook dat, indien uitgevoerd in het echte leven, het zinvol zou zijn voor het systeem om een 15-of 30-seconden waarschuwingssignaal naar gebruikers te zenden voordat het aanroepen van de noodhulpdiensten. Dit zou het mogelijk maken de oproep te annuleren in het gezicht van een vals alarm. Het is ontworpen voor gebruik in slaapzalen, want het is waar de meeste hart arrestaties plaatsvinden in huizen.

Er moeten nog verschillende uitdagingen worden overwonnen voordat het systeem kan worden gelanceerd, vooral die met betrekking tot privacy, zegt de assistent-professor spoedeisende geneeskunde bij Brigham en het vrouwen ziekenhuis in Boston, VS. Peter Chai. De deskundige concludeert: “er rijzen twijfels rond het gebruik dat zou worden gegeven aan het omgevingsgeluid van andere mensen, het verzamelen van informatie van de microfoon van een telefoon en wat te doen met onvrijwillige opnames.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *