“Ik wist waar ik was op elk moment, wie ik was het uitwisselen van e-mails met, SMS-berichten, mijn sociale media-activiteit, alles. Ik kon alles zien. Ik had geen privacy “, verklaart Anna (fantasienaam).

Anna’s ervaring is niet uniek: het is een dagelijkse realiteit voor duizenden mensen, meestal vrouwen.

Het is omdat uw partners installeren op hun apparaten, meestal zonder hun kennis, stalkerware apps die u toelaten om te bespioneren de activiteit van een smartphone. Soms hebben deze apps toegang nodig tot het apparaat van een persoon, maar sommige hebben alleen een download nodig om te worden gemaakt die onschuldig lijkt: zodra het slachtoffer klikt, is het al binnen. Zo begint de toegang tot alles.

In anna’s geval werd de stalkerware vermomd als een beeld bericht, verzonden door de man die hij daterend (laten we hem David noemen), slechts een paar weken nadat ze elkaar ontmoetten. Hij werd toen constant bewaakt gedurende ongeveer twee jaar, totdat hij in juni 2016 ontsnapte aan de steeds meer gewelddadige relatie, vreesde voor zijn leven.

Anna was niet verdacht van David tot twee maanden nadat ze begon te daten. “Hij merkte op iets dat ik privé had gedeeld met een familielid op Facebook Messenger. Daarna besefte ik dat ik alles naar beneden traceer, “herinnert Anna zich.

Voordat ik hem ontmoette, had het idee dat iemand haar op die manier kon beheersen nooit haar gedachten overschreden: “Ik wist niet eens dat het mogelijk was.”

Wat moet u doen als u zich zorgen maakt als u stalkerware op uw telefoon hebt geïnstalleerd?
Download een aantal antivirussoftware en doe de scan

Uw vingerafdruk of toegangscode gebruiken voor elk apparaat

Periodiek bekijken welke apps zijn gedownload

Controleer zorgvuldig de beveiligingsinstellingen en meldingen

Er zijn zeer weinig studies over stalkerware of pogingen om te begrijpen van de schaal, dus het is moeilijk om te weten de werkelijke dimensie van dit probleem. Een van de weinige artikelen over het fenomeen, geschreven door onderzoekers van Cornell University (New York, VS) en gepubliceerd in oktober 2018, vond tientallen openbare stalkerware tools. Echter, de auteurs gewaarschuwd dat de meeste waren “double-use” toepassingen die zich voordoen als kinderveiligheid of anti-diefstal tools, die gemakkelijk kan worden hergebruikt om te bespioneren op het paar. Deze ambiguïteit bemoeilijkt de taak van het aanpakken van zijn proliferatie ernstig.

“Mensen denken dat dit probleem niche is, maar het is niet waar,” benadrukt de informatica onderzoeker van Cornell en Studio co-auteur Rahul Chatterjee. “Een op de drie vrouwen en één op de zes mannen [hebben een onrechtmatige relatie meegemaakt]. Het zijn miljoenen mensen in Amerika alleen. We kunnen het niet langer negeren, “zegt hij.

Vorig jaar, het beveiligingsbedrijf Kaspersky gevonden en 58.000 exemplaren van stalkerware verwijderd nadat mensen hun antivirusprogramma voor het scannen gedownload. Het werkelijke cijfer is waarschijnlijk veel hoger, zegt de Top Security-onderzoeker van het bedrijf, David EMM.

Veel van deze apps kunnen worden gedownload van de Play Store van Google en de App Store van Apple (beide hebben nog steeds de Saoedische regering app Absher, waarmee mannen de beweging van vrouwen onder hun “voogdij” kunnen volgen en beperken). Zelfs degenen die niet zo gemakkelijk kunnen worden benaderd, worden bereikt na een korte Google-zoekopdracht. Sommige stalkerware-apps worden zelfs openlijk Online gepromoot, zoals in deze advertentie op Twitter (hieronder). (Het is verwijderd na een sterke reactie.)
De grotere rol van technologie in partner misbruik is niet beperkt tot alleen stalkerware. Huiselijk geweld liefdadigheid toevluchtsoord schat dat ongeveer 95% van de gevallen betrekking hebben op een vorm van op technologie gebaseerd misbruik, hetzij door middel van ouderlijk toezicht Apps, bijhouden van werknemers of zelfs gewoon obsessief volgen de locatie van het echtpaar met Google Maps of zoek mijn vrienden. Naarmate de wereld verandert, doen de methoden van Stalkers.

Wat kan er dan gedaan worden? Helaas is er geen snelle en unieke oplossing. Antivirus producten beginnen te tekenen wanneer stalkerware is geïnstalleerd op apparaten van gebruikers, hij legt na een 18-maand campagne door Electronic Frontier Foundation Cyber Security Director Eva Galperin. Dat vereist dat smartphone-gebruikers antivirus bescherming hebben ingeschakeld en de realiteit is dat de meeste niet. De meeste slachtoffers weten niet dat ze worden gecontroleerd, of weten niet hoe het te stoppen wanneer ze het ontdekken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *