Heeft cryptocurrency Fever niet meer dan een dag bloem? Minder dan twee jaar geleden maakte de prohibitieve prijs van Bitcoin nieuwe crypto-miljonairs ‘s nachts. Maar dan prijzen gedaald en nooit hersteld. Projecten zijn voltooid, veel banen zijn verloren gegaan en het grootste deel van het koortsachtige enthousiasme van 2017 is verdwenen. Misschien is deze technologie niet wat men dacht te zijn?

Venture Capital (VV) beleggers zijn het niet eens. Voor hen is deze technologie, die al tien jaar aan de gang is, altijd een lange termijn weddenschap geweest voor de toekomst van de financiën; op korte termijn fluctuaties in cryptocurrency-markten zijn niet zo belangrijk. De fout is in het mengen van de digitale valutamarkt met de markt voor investeringen in cryptocurrency-projecten, verklaart CoinShares Strategy Director Meltem Demirors, wiens bedrijf cryptocurrencies aanbiedt voor onderzoek en investeringen. Volgens haar is de laatste nog steeds een “grote en zeer actieve markt”.

Dit blijkt uit het feit dat VCs grote sommen blijft investeren in blockchain-bedrijven. Volgens software en financiële data bedrijf PitchBook, in het eerste kwartaal van 2019 alleen al, VCs geïnvesteerd rond 300.000.000 euro in blockchain projecten. De grootste deal was figure, een start-up die blockchain-technologie gebruikt om Home-backed hypotheekleningen te bieden. Eind februari kondigde het bedrijf aan dat het 58.000.000 euro had ingezameld.
Grafiek: Global Venture Capital geïnvesteerd in blockchain-bedrijven

Tot nu toe is dit jaar de totale investering ver achter op vorig jaar, die een record 4.900.000.000 euro van Venture Capital Flow opnam naar blockchain-bedrijven. Maar tot nu toe kon het totaal van de 2019 oplopen tot het financieringsniveau van de 2017, dat is verhoogd naar 900.000.000 euro.

Wat gebeurde er in 2018? De massale instroom van durfkapitaal kan een deel van de alomtegenwoordige irrationele uitbundigheid weerspiegelen die werd gezien bij speculatieve beleggers in eind 2017 en begin 2018, toen de cryptocurrency-prijzen gestegen waren. Het verschil is dat deze beleggingen lange termijn weddenschappen op bedrijven waren. En sommige waren zeer grote weddenschappen. Acht van de Top 10 VC-deals van blockchain-bedrijven vonden plaats in 2018, volgens Pitchbook. Chinese mijnbouw chipmaker Bitmain verhoogde meer dan $1.300.000.000 op zichzelf.
Crypto-VCCs had de ineenstorting van cryptocurrency-prijzen al gezien. Maar nu is de industrie veel steviger gevestigd, zegt venture capital firm partner poly Chain Capital Niraj Pant. In 2015, tijdens de laatste crisis, herinnert Pant zich: “het leek alsof alles klaar was, en we wisten niet zeker of de markt zou oppakken. Nu lijkt het erop dat er veel dingen gebeuren. ”

Een groot verschil ligt in de wijdverbreide belangstelling voor cryptoactiva onder zogenaamde institutionele beleggers, zoals investeringsfondsen en Private Banking. Voorstanders van deze technologie zijn van mening dat deze beleggers meer geloofwaardigheid zullen geven aan de markt en een bredere acceptatie van crypto-assets stimuleren. Twee uitwisselingsplatformen met agressieve strategieën naar institutionele beleggers, Bakkt en Coinbase, zijn samen gekomen om sinds oktober vorig jaar bijna 450.000.000 euro te verhogen.

Maar blockchain-technologie wordt nog steeds geconfronteerd met fundamentele technische hindernissen die voorkomen dat u op grote schaal efficiënt werkt. Dus VC-bedrijven wedden op verschillende volledig nieuwe blockchain-systemen waarvan de makers beweren dat ze dit probleem kunnen oplossen. Afgelopen augustus hadden Smart contract platformen Dfinity en Hedera Hashgraph individuele financieringsrondes die elk 90.000.000 euro overschreed. Een blockchain-systeem genaamd Algorand, ontwikkeld door MIT professor Silvio Micali, heeft afgelopen oktober 55.500.000 euro ingezameld.

Als er echter één gebied is dat daadwerkelijk rente genereert onder risicokapitaal firma’s, zijn dat gedecentraliseerde financieringen. Dit is een brede term die elke vorm van financiële dienstverlening omvat die niet afhankelijk is van traditionele financiële instellingen als betrouwbare intermediairs. Onlangs hebben we een enorme toename van de interesse gezien dankzij de opkomst van nieuwe Leen diensten in de stablecoin (stablecoin) Dai cryptogeld van Ethereum.

Deze applicaties vereisen geen grote hoeveelheden transacties, dus ze konden in korte tijd opstijgen, onlangs schreef Union Square ventures venture capitalist Fred Wilson.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *